FRI FRAGT VED ONLINE KØB FRA 350 KR. Levering 1-2 hverdage

Okay at være ærlig?


Brug for en superhelt?
Det kan som forældre være fristende at tænke, at ens børn har brug for, at man som deres rollemodel altid er fattet og har styr på sit liv. At det er for utrygt for dem, hvis de skal opdage, at man ikke altid er klippefast, og at alle problemer ikke bare preller af. Den nærliggende tanke kan være, at børnene kommer bedst ud i livet ved at have en forestilling om, at når mor og far kan klare alting, kan jeg nok også.

Men er det nu også en rigtig antagelse? Kan det ikke nærmere give børnene i bedste fald en illusion om livet og i værste fald en oplevelse af ikke selv at kunne leve op til mor og fars standard, med den skam der nu følger med det?

Giv et forsigtigt indblik
Naturligvis skal man som forældre ikke lukke ens børn ind i alle de ting, man oplever udfordrer. Der må aldrig opstå den dynamik, at børnene oplever sig som mors eller fars fortrolige, da det let vækker en skyld- og ansvarsfølelse, som barnet ikke skal bære. Børn skal heller ikke opleve deres forældre fortvivlede eller magtesløse, da det vækker usikkerhed omkring, hvorvidt forældrene kan tage vare på dem. Børn må altså ikke tages med dybt ind i vores indre processer, og er man i tvivl, er det bedst at lade være at sige noget.

Alligevel kan vores børn lære noget vigtigt om livet, ved at vi ikke spiller usårlige superhelte, men godt vil vedstå, at vi kan være trætte, vrede, skamfulde eller kede af det fra tid til anden. De fleste børn vil i forvejen have fornemmet intuitivt, at vi går med noget på indersiden, og det kan være befriende for dem at få en forklaring. Så slipper de også for at bekymre sig om, hvorvidt vores sindstilstand er deres skyld.   

At kunne rumme sig selv
Når vi som voksne vedstår os vores følelser, giver vi børnene mulighed for at anerkende de samme følelser hos sig selv. Hvis far kan føle sig såret, fordi en kollega sagde noget grimt, er det måske også okay, at jeg er såret over, hvad min klassekammerat sagde i går. Eller hvis mor fortæller, at hun var virkelig ked af det i lang tid, da mormor døde, oplever barnet, at livet ikke er uden bump, men at man kan rejse sig igen.

Børnene lærer at kunne rumme deres egen skam, vrede, frustration osv., hvis de oplever, at vi som forældre kan rumme vores egen på en konstruktiv måde. Hvis de ser, at vi tør være ærlige om ting, som udfordrer, opøves deres evne til give og modtage empati fra mennesker omkring dem.

Ægte rollemodel
At være en troværdig rollemodel for sine børn handler om at være ærlig omkring, at der er ting i livet, som udfordrer, presser og sårer, men også at vise, at man kan arbejde med disse ting og komme videre.

Tør du give dine børn et (forsigtigt) indblik i, at du ikke er en superhelt, hvor alting preller af? At en del af det at være menneske er at møde ting, som påvirker og sårer os?

 

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort